Gebakken varkensoester met Gentse mosterdsaus, spekaardappeltjes en dobbelsteentjes van worteltjes en komkommer
Ingredients
  • 600 g varkenshaasje
  • 4 worteltjes
  • 8 aardappelen
  • 1 komkommer, 1 courgette , 4 tomaten
  • boter
  • 25 cl room
  • peper, zout
  • 2 eetlepels "Stropkes" mosterd
  • cognac
  • bruine fond
  • 100 g gerookt spek
  • peterselie
  • 100 g Saint-Maure kaas
Preparation

Verwarm de oven voor op 50°.
Schil de aardappels, snij ze in blokjes en kook ze halfgaar.
Wortels en komkommer in kleine blokjes snijden en worteltjes koken.
Snij het varkenshaasje in stukken van 3 cm en bak ze 5’ aan elke kant in hete vetstof, kruid ze vervolgens af met peper en zout en hou ze warm in de oven.
Ontvet de pan en blus ze met een scheut cognac en bruine fond.
Bak de aardappeltjes op hoog vuur en kruid ze af.
Leg een stukje Saint-Maure kaas op de gehalveerde tomaat en strijk in met de mosterd – plaats onder de grill.


Finishing

Werk de saus af met de mosterd, room en peterselie (saus mag niet meer koken) Voeg de in reepjes gesneden spek aan de aardappeltjes toe. Warm de gekookte dobbelsteentjes van de wortels en komkommer op in een beetje boter.


Presentation

Plaats het vlees onderaan op het bord en overgiet met de saus. Leg rond het vlees de dobbelsteentjes van wortels en komkommer. Leg daar rond de spekaardappeltjes. Werk de groentjes af met de courgette


Realisation

Filip Van Gansbeke - Technisch Instituut Tweebruggen - Gent